Skip Ribbon Commands
Skip to main content
  • Alkohol

     

    Dokáže zpomalit naše reakce, zhoršit úsudek a znepřesnit pohyby. Je nám po něm špatně, způsobuje nám výpadky paměti a může být příčinou nevysvětlitelných spálenin od koberce na našem obličeji. Přes to všechno za něj dobrovolně utrácíme naše peníze, abychom mohli bojovat předem prohraný boj. Řeč je samozřejmě o příslovečné metle lidstva - alkoholu.

    První důkazy o úmyslné výrobě alkoholu se datují přibližně do roku 10 000 př. n. l. K jeho vzniku nedocházelo jinak než přírodní cestou - kvašením, při němž se na svět dostávalo první pivo doby kamenné, víno z rýže či hroznů a další druhy většinou ovocných nápojů. Už v dávných dobách před naším letopočtem lidé objevili nejen jeho schopnosti v oblasti zlepšování nálady, ale také jeho desinfekční vlastnosti. Alkohol byl doporučován těžce nemocným a stejně tak lidem trpícím depresemi.

    Doposud jsme se bavili o nejznámějším alkoholu - ethanolu, pro nějž se toto slovo stalo synonymem, stejně jako pro nápoje ethanol obsahující. Alkoholy jsou ale jako skupina látek mnohem početnější. Obecně se jedná o hydroxylové deriváty uhlovodíků a název alkoholy se používá především pro jejich jednosytnou variantu - s jednou hydroxylovou skupinou. Dvojsytné se nazývají dioly, trojsytné trioly atd. O těch se však dnes bavit nebudeme, přestože jsou neméně důležité.

    Jak jsme si již řekli, ethanol je odjakživa získáván kvašením. Kvašení je proces, při kterém se cukr přeměňuje na ethanol a oxid uhličitý. Samozřejmě to není tak jednoduché a společně s nimi se ve výsledné směsi nachází také další vyšší nebo vícesytné alkoholy a ketony. Od těch se ethanol odděluje klasickou destilací, kterou lze získat až tzv. absolutní alkohol s čistotou 95,57 %, jehož čistota se dá zvýšit dalšími pokročilými metodami. Ethanol můžeme vyrábět několika způsoby také synteticky. Nejčastější cestou je hydratace příslušného alkenu (ethenu) nebo hydrogenace aldehydu (acetaldehydu). Těmito cestami se připravují také další alkoholy.

    Kromě nejznámějšího použití jako součásti alkoholických nápojů má ethanol své místo také v medicíně (rozpouštědlo, desinfekce) a kosmetice. Přírodně vyrobený ethanol se jako bioethanol používá jako motorové palivo. Trochu kuriózní se může zdát podávání ethanolu jako protijedu při otravě nejnižším alkoholem - methanolem, který za něj můžeme velmi jednoduše zaměnit. Tato léčba je postavená na základě lepší vaznosti molekul ethanolu na cílové receptory v lidském těle, čímž se metabolismus methanolu zpomalí a tělo se s ním dokáže lépe vypořádat.

    Ing. Ctibor Škuta, PhD. student VŠCHT

Tvůj komentář

Vyplň všechna políčka Děkujeme za váš komentář Přidej
Lab Blog

Archiv záznamů

Nejnovější záznamy

ZÍSKÁNÍ
NOVÉHO HESLA

Błędny adres e-mail Na tuto e-mailovou adresu bude odeslán odkaz s novým heslem pro vstup do systému. Odkaz odeslán na uvedený e-mail.